„Si totusi ce e dom’le HTA asta?!”

 1. Definitie

In HTA presiunea sistolica si diastolica creste peste valorile normale.

2. Valori si semnificatie

Incepand cu 2003, Harvard ne atentioneaza ca valorile normale ale tensiunii s-au schimbat; in loc de <130 (sistolic)/<85 (distolic) acum sunt <120(sistolic)/<80 (diastolic). Cu toate acestea, stiu ca la noi valorile medii acceptate sunt un pic mai mari (140 -160/90 – 95 mm Hg) (in principiu – si asta luati-o ca fapt divers – tensiunea „normala” depinde de persoana. Adica poti exista oameni care sa se simta bine, sa aiba tensiunea normala, la 100/60 spre ex…inima pompeaza cum trebuie atunci cand diastolica este jumatate plus unu fata de sistolica). Tensiunea ce inainte era la limita dintre normal si mare, a devenit pre-hipertensiune (prehypertension): 120-139 cu 80-89 . Specialistii recomanda schimbarea stilului de viata;

 • in cazul persoanelor cu greutate peste normal, scaderea in greutate;
 • reducerea cantitatii de sare din mancare si imbogatirea dietei cu fructe si legume;
 • reducerea consumului excesiv de alcool pana la cantitati moderate;
 • in acest stadiu nu este inca nevoie de medicamente.

Stadiul I de hipertensiune: 140-159/90-99

 • incepeti sa luati medicamente de tensiune (in mod evident dupa consultarea medicului) – in prima faza probabil in forma de diuretice (sau altele in caz de o boala la rinichi, diabet etc.)

Stadiul II de hipertensiune (se caracterizeaza prin semne de hipertrofie cardiovasculara): >160/100

 • diureticele vor fi asociate cu alte tipuri de medicamente

Atentie ! Pentru persoanele de peste 50 mai ales, se subliniaza ca presiunea sistolica este mai importanta decat cea diastolica.

3. Simptome des intalnite

 • dureri de cap: simtite de obicei in parte din fata a capului sau in spatele ochilor;
 • curgerea sangelui din nas” in mod frecvent;
 • „zumzaitul” in urechi;
 • ameteli;
 • „- semne care apar la examenul arterelor, artere sinuoase si rigide, puls bine batut;
  – semne de fragilitate capilara; diverse manifestari hemoragice (epistaxis, metroragii, uneori hematemeze, hemoragii retiniene etc);
  – semne cerebrale: cefalee occipitala, de obicei dimineata, la trezire, ameteli, oboseala, astenie, insomnie, tulburari de memorie si concentrare, modificari de caracter, frecvent tulburari de vedere („muste zburatoare”, vedere incetosata); ce­falee cu caracter pulsatil, ameteala, tulburarile de vedere si tulburarile trecatoare de constienta si de limbaj sunt cele mai frecvente tulburari functionale, comune tu­turor formelor de hipertensiune; – furnicaturi la nivelul extremitatilor, ameteli, senzatia de „deget mort”;
  – examenul inimii releva subiectiv palpitatii, dureri precordiale, diferite grade de dispnee, iar obiectiv, semne de marire a inimii stangi (hipertrofie si digitatie)”

Atentie ! Aceste simptome pot avea multe alte cauze inafara de hipertensiune, asa ca nu intrati in panica inainte sa verificati.

Si totusi pana la medicamente…

Am citit recent despre un remediu cu apa care se presupune ca ar diminua presiunea ridicata a sangelui:

„METODA DE TRATAMENT

1. Dimineata, imediat dupa trezire, inainte de a va spala pe dinti, beti 4x 160 ml apa ( aproximativ o jumatate de litru in total)

2. Spalati-va pe dinti dar nu mancati si nu beti nimic 45 minute.
3. Dupa 45 minute puteti bea si manca normal.
4. Dupa 15 minute de la micul dejun, pranz sau cina nu mancati si nu beti nimic 2 ore.
5. Cei care sunt batrani sau bolnavi si nu pot bea 4 pahare cu apa la inceput pot incepe prin a bea apa mai putina si sa creasca gradual pana la 4 pahare pe zi.”

Conform articolului, efectele apar dupa 30 de zile.

De mentionat este si ca hipertensiunea arteriala pulmonara poate fi prevenita intr-o oarecare masura prin efectuarea unor exercitii de respiratie, cu scopul maririi volumului pulmonar.Cateva dintre cele mai raspandite sugestii sunt: efectuarea activitatilor ce ajuta sistemul cardiovascular: jogging, inot, ciclism etc. Pentru cei „pe minus cu timpul” exista anumite patternuri de inspiratie si expiratie ce pot fi facute in repaus (dati un google !).

Nota personala

Vorbind din perspectiva cuiva care are un membru al familiei cu aceasta afectiune as avea niste sfaturi de mentionat. Atentie la pastilele uzuale:

 • aspirina (acidum acetysalycilicum)- vedeti Aspenter in schimb,
 • Advil, Antidol, Marcofen, Nurofen, Paduden, Upfen (ibuprofenum)
 • Paracetamol Sinus (sau medicamente continand clorfeniramina)
 • Rinosin – gel nazal (tot clorfeniramina)

Bibliografie:

Blood pressure normal? Maybe now it isn’t. – http://www.health.harvard.edu/fhg/updates/update0803a.shtml

High Blood pressure Symptoms – http://www.treatment-for.com/high-blood-pressure-symptoms.htm

HIPERTENSIUNEA-ARTERIALA-Lucrare-complexa-eseu – http://www.boli-medicina.com/aparatul-cardiovascular/boli/HIPERTENSIUNEA

-ARTERIALA–Lucrare-complexa–eseu-BM-COM.php

Anunțuri